Home > Projects > Het Gebarendiner | Eetlokaal LT

Het Gebarendiner | Eetlokaal LT

Na een aantal weken voorbereiding was het dan zover, vrijdag 21 november. Een vrijdag die begon met een stralende herfstzon. Een ideale ochtend om alvast de servetten met ons RAC-logo die wij van één van onze sponsoren hebben gekregen langs te brengen bij Eetlokaal LT.

Het is 10.30 uur als wij bij Eetlokaal LT naar binnen lopen. Terwijl er een groepje dames heerlijk zit te genieten van een momentje van rust onder het genot van een kopje koffie, zijn de leerlingen van Eetlokaal LT druk bezig met de voorbereidingen voor de avond. Terwijl wij onze weg vervolgen komen er twee leerlingen binnen lopen die net in de Javastraat boodschappen hebben gedaan voor het diner.

Als wij later om 17.30 uur terugkomen zijn de tafels gedekt en ziet het Eetlokaal er sfeervol uit. Eerst nemen de leerlingen nog even de tijd voor hun eigen maaltijd. Hoewel het Eetlokaal sfeervol is ingericht heerst er toch een gespannen sfeer. Al snel wordt duidelijk waarom. Jan Willem, de leermeester en trainer, vertelt dat er vanavond niet alleen een gezellig diner plaats gaat vinden maar dat deze avond voor de leerlingen tevens een proefexamen is.

Wij worden tijdens de maaltijd even door de beoordelingspunten heen gelopen en snappen nu ook waarom er zeven gespannen gezichten rondlopen. Tijd om die spanning maar eens te doorbreken! Als Jan Willem iedereen bij elkaar roept en Karin, de tolk-vertaler aanschuift om ons verhaal te komen vertalen hebben wij de volle aandacht. Wij vertellen kort wie wij zijn en waarom wij als Rotaract Club Amsterdam vanavond bij hun willen komen eten. Wellicht dat Rotaract met een mannenclub wordt geassocieerd want al snel krijgen wij de vraag of er ook vrouwen zullen komen die avond. Als wij die vraag positief beantwoorden begint er al wat spanning over te gaan in een glimlach. Die glimlach wordt nog groter als wij ze allemaal een Rotaract koksbuis aanbieden met daarop hun eigen naam geborduurd. Vol enthousiasme trekken zij hun nieuwe koksbuizen en broeken aan en lopen ze apentrots door het restaurant.

Als om 18.45 uur de laatste briefing is gedaan nemen ze allemaal hun positie in, klaar om de eerste gasten te verwelkomen. Al snel druppelen de eerste gasten binnen. Zij werden onthaald met een welkomstdrankje in het Eetlokaal. Als iedereen om 19.30 uur aan tafel zit wordt de eerste gang (Victor ’s Venkelsoep met Blauwe Kaas) geserveerd.

Terwijl de gasten zich uitstekend vermaken en genieten van de soep wordt er in de keuken op volle sterkte gewerkt om het hoofdgerecht op tijd te kunnen uitserveren. Een heerlijke Beef Wellingtong en voor de vegetariërs een goed gevulde Portobello, beiden geserveerd met een gepofte aardappel en groentengratin.

Het uitserveren van het hoofdgerecht verloopt soepel en iedereen is zichtbaar aan het genieten van het lekkere eten. Wat een gezelligheid, sfeer en succes!

Hierna verdwijnen de aankomende koks weer in de keuken om de laatste gang van de avond te kunnen serveren. Dit was overheerlijke crème brûlée. Als wij tijdens het dessert nog eens rondkijken, zien we dat al een behoorlijk aantal gasten kennis heeft gemaakt met de gebarentaal en zich al wat comfortabeler voelt in het communiceren zonder geluid.

Geweldig om te zien dat de gasten zich nu ook echt beseffen hoe lastig het is om iets over te dragen zonder geluid.

Terwijl de geur van koffie zich door de ruimte verspreidt, beseffen we toch dat er alweer bijna een einde is gekomen aan deze succesvolle maar vooral ook zeer gezellige avond.

Wij hebben echter nog één verassing voor de leerlingen in het verschiet! Een Masterclass met chef-kok Ron Blaauw op 22 januari 2015. Wat ons betreft de kers op de taart!

Hulde voor alle leerlingen en de zorgbegeleiders van Eetlokaal LT en onze sponsoren!